pondělí 28. července 2014

BANÁNOVÉ ORGIE NA ISLANDU

Není to dlouho, co starosta islandského městečka Skurevni světu oznámil, že hodlá ve vývozu banánů překonat celé Grónsko. Neotálel a již dva měsíce po zveřejnění svého výroku byla hluboko v horách v oblasti Óläfsdffdjördghzur zbudována gigantická banánová farma, jejíž nynější denní produkce se pohybuje v rozmezí dvou až tří kompletních banánů připravených k pozření.



Tento megalomanský projekt placený z kapes daňových poplatníků se v této chvíli sice může zdát jako vysoce ztrátový, opak je ale pravdou. Pokud farma vyprodukuje ideálně tři banány denně, což je 21 banánů týdně, těchto 21 banánů vynásobíme ovocným koeficientem 12,5% a odečteme daň z banánu 3%, přičemž stanovíme cenu jednoho produktu na 12 islandských šilinků včetně příspěvku na těžký farmářský průmysl (jež se vyhodnocuje dle poměru práce strojů a farmářů na daných farmách) a vynásobíme pracovními týdny v roce, vyjde nám neuvěřitelné číslo 2 110 425 300 islandských šilinků tekoucích do státní pokladny ročně, z čehož jasně vychází, že celý projekt bude ziskový již za 24 let. 

Nyní navíc mají Islanďané možnost ochutnat své vlastní kvalitní banány a nemusí dovážet mnohdy dražší náhražky tohoto ovoce z ciziny. Někteří podnikavci již taktéž vymýšlí, jak na novém průmyslovém odvětví vydělat a patentují si nejrůznější banánové vynálezy, které brzy změní celý svět. Na konec nutno dodat, že záměr starosty Üwe Ghöchgrla vyšel a islandská banánová farma produkuje o celé dva až tři banány denně více než všechny grónské banánové farmy dohromady.

[ČU]


Žádné komentáře:

Okomentovat